4-A DÜNYANIN HAREKETLERİNİ MODELLE GÖSTERİYOR

4-A DÜNYANIN HAREKETLERİNİ MODELLE GÖSTERİYOR

24.11.2024 102

 

 

 

 Bir varlığın kendi etrafında tam bir tur atmasına dönme hareketi denir.

Bir varlığın başka bir varlık etrafında tam bir tur atmasına ise dolanma hareketi denir.

Üzerinde yaşadığımız Dünya’mız hareketsizmiş gibi görünür. Oysa bütün gök cisimleri gibi Dünya’mız da sürekli hareket hâlindedir. Dünya’nın dönme ve dolanma olmak üzere iki türlü hareketi vardır.

Dünya’nın kendi etrafında dönme hareketi batıdan doğuya doğru 24 saat şeklinde tamamlanır. Kendi etrafında dönerken Güneş’e dönük olan yüzü aydınlık olur. Dünya’nın Güneş’e dönük olmayan yüzü ise ışık alamadığı için karanlıkta kalır. Aydınlık bölgelerde gündüz yaşanırken karanlık bölgelerde ise gece yaşanmış olur. Bu süre bir gün olarak kabul edilir. 

Dünya’mız kendi etrafında döndükçe karanlık ve aydınlık bölgeler değişerek devam eder.

Bu hareketin farklı sonuçları da vardır. Merak ediyorsanız çocuklarımızla tekrar yapmaya ne dersiniz? :)

Dünya, kendi etrafında dönerken aynı zamanda Güneş’in etrafında da dolanma hareketi yapar. Dolanma hareketi de batıdan doğuya doğru 365 gün 6 saatte tamamlanır.  Bu süre bir yıl olarak kabul edilir.

 Bizim bildiğimize göre ise 365 gün bir yıl eder. O halde bu 6 saatler nereye gidiyor? Bunu da bir soralım öğrencilerimize de bizi bir aydınlatsınlar güneş misali :)

Dünya’nın Güneş etrafında dolanma hareketi sonucunda ise mevsimler oluşur. Bu nasıl gerçekleşiyor peki? 

Akşam yemeğinde çocuklarımızla bilimsel sohbet etmek keyifli olacak sanırım :) Ne de olsa maketlerini hazırlarken ve sunarken iyice öğrendiler. :)